Uitstel van belastingbetaling

In het kader van de maatregelen ter bestrijding van de economische gevolgen van de coronacrisis is de

In het kader van de maatregelen ter bestrijding van de economische gevolgen van de coronacrisis is de regeling voor bijzonder uitstel van betaling van belastingen voor ondernemers tijdelijk versoepeld. De versoepelde regeling uitstel gold aanvankelijk voor aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonheffingen. Deze tijdelijke regeling is uitgebreid met de kansspelbelasting, de assurantiebelasting, de verhuurderheffing, de milieubelastingen, de accijns op minerale oliën, alcohol en tabak, de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. De dividendbelasting is uitdrukkelijk uitgezonderd van de versoepelde uitstelregeling omdat het uitkeren van dividenden de liquiditeitspositie van bedrijven verzwakt. Het versoepelde uitstelbeleid geldt tot 19 juni 2020. 

Wanneer bedrijven tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen ten aanzien van douanerechten kunnen voldoen, zal op verzoek uitstel van betaling worden verleend.

Aanvraag

De aanvraag voor bijzonder uitstel gebeurt normaliter schriftelijk in een brief aan de Belastingdienst te Heerlen. In het kader van de versoepelde regeling kan gebruik gemaakt worden van een formulier op de website van de Belastingdienst. Met dat formulier kan een ondernemer in één keer uitstel aanvragen voor alle aanslagen van de hiervoor genoemde belastingen. Het uitstel geldt ook voor belastingschulden die ontstaan in de periode van drie maanden.

Let op! Voor aangiftebelastingen kan pas een verzoek om uitstel worden gedaan als er een naheffingsaanslag is opgelegd.

De Belastingdienst verleent automatisch drie maanden uitstel van betaling. Opgelegde boetes voor het niet op tijd betalen van omzetbelasting of loonheffingen hoeven niet te worden betaald. Na de ontvangst van het verzoek om bijzonder uitstel stopt de Belastingdienst eventuele reeds getroffen invorderingsmaatregelen. 

Let op! Ongeacht de rechtsvorm van de onderneming moet bij het gebruik van het onlineformulier worden ingelogd met DigiD. Wanneer het gaat om een rechtspersoon moet een werknemer of de adviseur inloggen met zijn eigen DigiD. De DigiD is alleen nodig om in te loggen en wordt niet opgeslagen.

Verklaring derde-deskundige

Normaliter moet bij een verzoek om bijzonder uitstel van betaling een verklaring van een derde-deskundige, bijvoorbeeld een accountant, worden gevoegd. Dat is nu niet nodig, tenzij het verzoek een langere periode betreft dan drie maanden. In dat geval zal de Belastingdienst om aanvullende informatie vragen, waaronder mogelijk een verklaring van een derde-deskundige. Deze verklaring is niet nodig als de totale belastingschuld waarvoor uitstel wordt gevraagd minder dan € 20.000 bedraagt. In die gevallen kan de ondernemer volstaan met stukken waaruit blijkt dat de omzet of het aantal bestellingen aanzienlijk is gedaald ten opzichte van eerdere maanden. Bij uitstel voor € 20.000 of meer blijft een verklaring van een derde-deskundige vereist.

Aangifte

De Belastingdienst vraagt ondernemers om op tijd aangifte te doen en te wachten tot er een aanslag is opgelegd voordat zij bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Zonder aanslag is bijzonder uitstel niet mogelijk. 

G-rekening

Een g-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarmee de loonheffing en de btw aan de Belastingdienst worden betaald. Een g-rekening kan worden gedeblokkeerd bij overschotten op de rekening. Nu is het ook mogelijk om de g-rekening vrij te geven tot het bedrag waarvoor bijzonder uitstel van betaling is verleend. Een instructie voor het aanvragen van de deblokkering wordt op de website van de Belastingdienst geplaatst.

Uitstel energiebelasting en ODE

De heffing van energiebelasting en de opslag duurzame energie voor bedrijven is uitgesteld. De energieleveranciers zijn belastingplichtig voor deze belastingen. Het uitstel is vormgegeven door energieleveranciers de energiebelasting en de opslag duurzame energie voor leveringen van aardgas en elektriciteit in de maanden april, mei en juni 2020 op een later moment te laten betalen. Het gaat om leveringen waarvoor de energieleverancier factureert zonder voorschotten. Voorwaarde is dat de energieleverancier voor leveringen in deze periode deze belastingen en de btw hierover niet in rekening brengt bij de betreffende klanten. In oktober 2020 worden deze bedragen dan via een aanvullende factuur in rekening gebracht en verschuldigd door de energieleveranciers.